Newsletter

ονοματεπώνυμο:
e-mail:

Facebook Like

facebook-icon
Πώς να προστατεύσεις το κατοικίδιό σου από τη ζέστη .

drosia

Το καλοκαίρι, ειδικά στην Ελλάδα, είναι μια απόλαυση τόσο για εσένα, όσο και για το κατοικίδιο σου . Ήλιος, θάλασσα, εξοχή, ό,τι καλύτερο λοιπόν για βόλτες και για απόλαυση παρέα με τον καλύτερο φίλο σου, τη συντροφιά σου, συνήθως σκυλάκι ή γατάκι.

Όπως όμως ο άνθρωπος προστατεύεται από κάποιες αρνητικές πλευρές του καλοκαιριού, το ίδιο πρέπει να ισχύει και με τα κατοικίδια. Σημαντικό να φροντίζεις να πίνεις πολλά υγρά για να μην πάθεις αφυδάτωση, ειδικά τις μέρες που υπάρχει καύσωνας. Το ίδιο όμως, πρέπει να κάνεις και για το κατοικίδιό σου, έτσι ώστε να μην υποφέρει και να μην αρρωστήσει.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η ζέστη, η υγρασία, μπορεί να αποτελέσουν κινδύνους εξαιρετικά σοβαρούς για τα κατοικίδια. Γι’ αυτό η πρόληψη και η γνώση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων. Ας δούμε μαζί με ποιους τρόπους θα φροντίσεις καλύτερα το κατοικίδιό σου, τώρα που έσφιξαν οι ζέστες.

Μην το αφήνεις στο αυτοκίνητο
Έλα στη θέση του και θα το καταλάβεις αμέσως. Λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε σταματημένο αυτοκίνητο είναι αρκετά για να ιδρώσεις και να αρχίσεις να αισθάνεσαι δυσφορία. Φαντάσου λοιπόν, τον σκύλο ή τη γάτα σου, που είναι υποχρεωμένος να κουβαλάει μαζί του και όλο αυτό το τρίχωμα. Είναι σαν να το βασανίζεις, αν το αφήσεις μέσα στο αμάξι έστω και για λίγο. Ούτε ένα ανοιχτό παράθυρο θα το βοηθήσουν να αναπνεύσει. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί σοβαρή ζημιά στο κατοικίδιό σου, από απλή εξάντληση, μέχρι θερμοπληξία ή εγκεφαλική βλάβη, που μπορεί να επιφέρει και το θάνατο.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, λίγο πριν να έρθουν οι ζέστες να βοηθάς το κατοικίδιο σου  με ένα γενναίο κούρεμα. Μην ανησυχείς, το υπέροχο τρίχωμά του, σύντομα θα ξαναβγεί. Εκείνο όμως θα ανασάνει και θα σε ευγνωμονεί.

Προς Θεού, όχι κατοικίδια στο πορτ – μπαγκάζ
Όσο και αν ακούγεται ασύλληπτο, αδιανόητο και κτηνώδες, και όμως υπάρχουν άνθρωποι, που τιμωρούν, ηθελημένα ή αθέλητα έτσι, τα κατοικίδιά τους. Η ασφυκτική και αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο πορτ – μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά σε έναν άνθρωπο, πόσο μάλλον σε έναν σκύλο ή μια γάτα. Τα ζώα πρέπει να βρίσκονται εντός του αυτοκινήτου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Προστασία κατά της αφυδάτωσης
Το νερό είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος. Φρόντισε το κατοικίδιό σου να μην το στερείται. Θέλει να ξεδιψάει το ίδιο συχνά όσο και εσύ. Άρα είναι δική σου υποχρέωση να του ανανεώνεις συχνά το νεράκι του. Έτσι, θα καταφέρεις να εξαφανίσεις την πιθανότητα να πάθει αφυδάτωση και θα το κρατήσεις υγιές και μακριά από κινδύνους.

Μακριά από λιπάσματα
Η φύση, εκτός από ομορφιές, κρύβει και κινδύνους. Περιοχές ραντισμένες με λιπάσματα, είναι άκρως επικίνδυνες για τα κατοικίδια, που δεν μπορούν να διακρίνουν εύκολα τη διαφορά. Αν και η έκτη αίσθηση που διαθέτουν, ασφαλώς και τα βοηθάει, εντούτοις και η δική σου συνδρομή, με το να αποφεύγεις να κινείστε σε μέρη όπου υπάρχει ο κίνδυνος των λιπασμάτων, είναι σημαντική.

Έξτρα περιποίηση στα ηλικιωμένα ζώα
Όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ηλικιωμένους ανθρώπους, τα ζώα κάποιας ηλικίας πρέπει να δέχονται ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας. Οι μετακινήσεις τους πρέπει να είναι περιορισμένες, ενώ χρειάζεται να προσέξεις μην τυχόν και καούν από τον ήλιο. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και ζώα με ανοιχτόχρωμη μύτη ή αυτιά ή με πιο λεπτό δέρμα. Γι’ αυτό και η έκθεσή τους στον ήλιο πρέπει να είναι περιορισμένη και μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Αν πάντως το ζωάκι σου καταλάβεις ότι ζεστάθηκε, μετάφερέ το σε πιο δροσερό σημείο και κατάβρεξέ το με χλιαρό νερό. Προσοχή όχι παγωμένο, γιατί η απότομη διαφορά θερμοκρασίας θα του κάνει μεγαλύτερο κακό. Πριν το πας στον κτηνίατρο, χρησιμοποίησε κομπρέσες με δροσερό νερό για το πρόσωπό του και δίνε του λίγο νερό για να πιεί. Θα το βοηθήσεις όσο δεν φαντάζεσαι. Μετά άσε τον ειδικό να το αναλάβει.

Ωδικά πτηνά:
Απαραίτητη μέσα στο κλουβί τους η μπανιέρα με νερό. Προσοχή. Τα πουλιά δεν κάνει να τα καταβρέχεις εσύ. Ενώ μπορεί να κάνει το μπάνιο του αναπάσα στιγμή νιώσει την ανάγκη, αν το καταβρέξεις μπορεί και να κρυολογήσει και να πεθάνει.

Κουνέλια:
Εκείνοι που έχουν γνωρίζουν πολύ καλά πως το κουνέλι είναι μια ...φυτοφάγα γάτα. Γι αυτό και απεχθάνεται το νερό. Καθαρίζεται γλείφοντας τον τρίχωμά του. Ωστόσο σε μέρες καύσωνα θα το δεις να λαχανιάζει και να πέφτει κάτω στο πάτωμα για δροσιά. Μόνο τότε θα σε ανεχτεί αν πας κοντά του με ένα ποτήρι νερό και το δροσίσεις χαιδεύοντάς το απαλά με το χέρι σου που έχεις βρέξει πρώτα. Κάντο καλά, βρέξε τη γούνα του ειδικά στη ράχη του και στα αυτιά, που έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία και η πτώση της θερμοκρασίας στο σώμα γίνεται ταχύτερα. Δεν έχει σημασία αν σε λίγο αρχίσει να τινάζεται και να γλείφεται, η επίδρασή του είναι ευεργετική.

Προσοχή στα έντομα
Ειδικά το καλοκαίρι, μύγες, σκνίπες και πάσης φύσεως έντομα βρίσκονται σε έξαρση. Η νόσος του καλααζάρ μπορεί να μεταφερθεί από τα έντομα και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Προσπάθησε να προστατεύσεις τον σκύλο σου όσο καλύτερα γίνεται, αποφεύγοντας να επισκεφθείς μαζί του περιοχές όπου τα έντομα μπορεί να κάνουν θραύση (πχ έλη).

Καλός προγραμματισμός του ταξιδιού
Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, άρα και ταξίδι. Αν δεν το προγραμματίσεις σωστά, μπορεί να ταλαιπωρήσεις άδικα το κατοικίδιό σου. Να θυμάσαι ότι σε τρένα και λεωφορεία, πολύ δύσκολα θα το δεχτούν, εκτός και αν βρίσκεται σε ειδικό κλουβί… Για τα πλοία και τα αεροπλάνα η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη και υποφερτή. Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρέωσή σου να ρυθμίσεις τον τρόπο με τον οποίο ο σκύλος ή η γάτα σου θα ταξιδέψει με ασφάλεια, άνεση και χωρίς κίνδυνο υπερβολικής ζέστης ή υγρασίας.

Σας  ευχόμαστε  ενα  δροσερό  καλοκαίρι -ΚΟΚLAS LIFT